Klik hier voor een NRC artikel over YKK

 

Uitvinder van de rits: Whitcomb Judson, in 1891
Ritsen zijn het meest kwetsbare deel van tent en kleding. Maar vaak ook gemakkelijk te herstellen. De twee meest voorkomende merken zijn: Optilon en YKK. Er zijn 2 verschillende soorten ritsen: bloktand (foto links) en spiraal (foto rechts). Optilon maakt alleen spiraal ritsen, YKK maakt spiraal en bloktand ritsen.
 optilon spiraalrits
Het meest voorkomende probleem bij kapotte ritsen is dat de schuiver versleten is waardoor de rits niet meer mooi dichtgaat of na het sluiten weer opensplijt. Door het gebruik zijn er in de schuiver groeven ontstaan (foto links). Hierdoor kunnen de tanden van de rits niet meer goed in elkaar schuiven. Dit is simpel op te lossen door de schuiver te vervangen voor een nieuwe (foto rechts).

versleten schuiver hele schuiver
 
Het tweede meest voorkomende probleem met ritsen is dat de spiraalrits is geknikt (foto rechts), soms is dit tijdelijk op te lossen door de spiraal terug te duwen in de oorspronkelijke vorm en de rits heel voorzichtig te sluiten. Uitijndelijk zal de rits toch vervangen moeten worden.
Bij bloktand ritsen is het bekend dat de tanden kunnen afbreken wanneer er heel hard aan de rits getrokken wordt (foto links). De enige oplossing is de rits te vervangen.

bloktandrits tanden ontbreken (stuk)spiraalrits tanden verbogen (stuk)
 
De meest zeldzame vorm van schade bij een rits is dat de spiraal los komt van het band.

Wat ook nog wel eens gebeurt is dat het lipje van de schuiver afbreekt (foto links). Dit los je gemakkelijk zelf op door het missende deel te vervangen met bijvoorbeeld een stukje touw (foto rechts).
 lip stuk schuiverreparatie lip schuiver

Bij jassen gebeurt het vaak dat de versteviging op het band bij de insteektand beschadigt waardoor het lastig wordt om dit deel van de rits in de schuiver te steken. Door steeds harder te duwen en te trekken ontstaat er nog meer schade. Uiteindelijk zal de rits hierdoor niet meer bruikbaar zijn (foto onder). Voorkom dit probleem door de rits rustig in elkaar te schuiven, houd de rits schoon en zorg voor een smeermiddel zoals zuurvrije vaseline.

 

inschuif rits stuk

Extra rits op tent zetten per meter € 24,00
Rits vervangen op tent per meter € 35,00
Rits vervangen op kleding per meter € 74,00

 

 

schuiver vervangen € 7,00 - € 21,00